Izrael kolebką naszej kuchni: korzenie kuchni żydowskiej – wykład Hanny Kossowskiej
Izrael kolebką naszej kuchni: korzenie kuchni żydowskiej – wykład Hanny Kossowskiej
Słowa korzeń czy korzenie, w zależności od kontekstu, mają różne znaczenia. Gdy mówimy o korzeniach, czyli proweniencji żydowskiej kuchni koszernej, mamy na uwadze prawo żydowskie czyli halachę.
Jeśli słowa korzeń czy korzenie dotyczą warzyw – określają które części podziemnych warzyw są używane w kuchni. Słowo korzenie oznacza też przyprawy. To one nadają aromat potrawom kuchni żydowskiej, a ten bywa rozmaity, nie tylko w zależności od przygotowywanej potrawy, ale także w zależności od święta z okazji której zaistnieje na stole. O tych i innych aspektach kuchni żydowskiej opowie podczas spotkania Hanna Kossowska.
Hanna Kossowska – malarka, edukatorka, aktorka, maszgicha (osoba sprawdzająca przestrzeganie zasad koszerności w kuchni) i animatorka kultury żydowskiej. Studiowała historię sztuki i etnografię. Od wielu lat związana jest z festiwalami: Warszawa Singera w Warszawie, Zbliżenia w Gdańsku i Kultury Żydowskiej w Krakowie. Prowadzi warsztaty z kaszrutu, halachy, jidyszkajtu, kabały i sztuki żydowskiej. Zajmuje się malarstwem, grafiką, projektowaniem macew oraz sztuką użytkową. W swoim dorobku ma ponad trzydzieści wystaw oraz wiele projektów kostiumów i scenografii, a jej obrazy znajdują się w kolekcjach na całym świecie.
Ceny biletów
Kasa Centrum Kultury
Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.
tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209
Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl
Bilety dostępne także online