Kto nie lubi pachnącej chałki? Chyba nie ma takiej osoby – a skoro ten wywodzący się z kuchni aszkenazyjskich Żydów przysmak dzieci i dorosłych podbija nie tylko kubki smakowe, ale i serca, to może warto nauczyć się wypiekać własną chałkę?
Obie kuchnie – polska i żydowska – przez lata nieustannie się mieszały. Znane i lubiane dziś placki ziemniaczane, czy też popularne gołąbki (żydowskie holiszkies) swój początek wzięły właśnie z kuchni żydowskiej. Podczas warsztatów dzieci będą samodzielnie robić chocolate kranc – czekoladowe chałki, rugelech i inne tradycyjne potrawy oraz dowiedzą się, jakie są święta żydowskie.
Gospodyniami warsztatów będą Izabela Kozłowska-Dechnik, właścicielka żydowskiej restauracji Mandragora w Lublinie i Etel Szyc, dyrektor Lubliner Festival oraz gość specjalny – Aviva Young, szefowa kuchni i właścicielka firmy www.polska.co.il. W swojej kuchni Aviva z powodzeniem łączy smaki z całego świata, głównie z Polski, stając się kulinarnym ambasadorem naszego kraju w Izraelu.
Ceny biletów
Kasa Centrum Kultury
Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.
tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209
Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl
Bilety dostępne także online
Kategoria wiekowa:
7+
Miejsce
ul. Rynek 10
Zobacz wskazówki dojazdu