Kuchnia Żydów polskich, wyrażana poprzez smaki i zapachy, jest opowieścią o historii, kulturze i życiu codziennym społeczności żydowskich. Unosi się nad nią mgiełka tęsknoty za światem, który już przeminął.
Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są dumą wszystkich żydowskich rodzin. Przyrządzając potrawy, często nie wiemy dokładnie skąd pochodzi przepis i nie uświadamiamy sobie, jak wiele dróg prowadzi nas do korzeni kulinarnych smacznej i niezwykle aromatycznej kuchni żydowskiej. Obie kuchnie – polska i żydowska – przez lata nieustannie przenikały się wzajemnie. Placki ziemniaczane, popularne gołąbki (żydowskie holiszkies), przyrządzane na wiele sposobów śledzie czy znany i lubiany karp po żydowsku wywodzą się właśnie z kuchni żydowskiej.
„Ogromna część wspomnień z mojego dzieciństwa wiąże się z niezapomnianym smakiem i zapachem potraw przyrządzanych przez moich rodziców. W naszym lubelskim domu unosił się aromat gotującego się powoli rosołu, pieczonych kugli, chałek i cebularzy, wątróbki czy niezrównanych gefilte fisz i czulentu, dań typowych dla kuchni polskich Żydów” – wspomina dyrektor Lubliner Festival – Etel Szyc.
Podczas warsztatów, które znaleźć będzie można na naszej stronie internetowej i na festiwalowym FB i kanale YouTube, nie zabraknie opowieści o zaplatanej w warkocz chałce i znanym od XIX wieku miejscowym przysmaku – lubelskim cebularzu.
Gospodyniami warsztatów będą Izabela Kozłowska-Dechnik, właścicielka żydowskiej restauracji Mandragora w Lublinie i Etel Szyc, dyrektor Lubliner Festival.
Ceny biletów
Kasa Centrum Kultury
Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.
tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209
Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl
Bilety dostępne także online