List otwarty pracowniczek i pracowników Centrum Kultury w Lublinie

Poniżej przekazujemy treść listu otwartego wraz z alfabetyczną listą pracowniczek i pracowników Centrum Kultury w Lublinie, którzy ten list poparli.

Jako pracowniczki i pracownicy Centrum Kultury w Lublinie wyrażamy wdzięczność za zainteresowanie i troskę o poprawność procesów zachodzących w naszej instytucji. Tak bowiem traktujemy list otwarty do prezydenta Krzysztofa Żuka oraz artykuły, które ukazały się na łamach lubelskiej prasy. Warto podkreślić jednak, że procedura konkursowa jest jedną z opcji wyboru nowego dyrektora. W aktualnej sytuacji skłaniamy się ku zmianie zabezpieczającej status naszej instytucji oraz zachowującej jej unikatowy charakter, ale zarazem gwarantującej konsekwentny rozwój. Jako ludzie współtworzący tę instytucję od lat, odczuwamy niepokój związany z próbami zewnętrznego sterowania procesami, na które to my powinniśmy mieć wpływ.

Niepokojące są również wypowiedzi pojedynczych, anonimowych osób w imieniu całego, różnorodnego zespołu. Przy pełnej świadomości tego, że ostateczna decyzja dotycząca sposobu wyboru i samego wyboru dyrektora Centrum Kultury w Lublinie należy do prezydenta Krzysztofa Żuka, chcemy wyrazić nasze poparcie dla kandydatury Rafała Kozińskiego, wieloletniego pracownika Centrum Kultury, rekomendowanej nam przez dyrektora Aleksandra Szpechta.

Wiążemy duże nadzieje w związku z powołaniem w Centrum Kultury Rady Artystyczno-Programowej, która uruchomi procesy demokratyzacji w obrębie zarządzania instytucją i kreowania jej programu, zmniejszy jej atomizację przy jednoczesnym zachowaniu specyfiki, określanej jako federacja podmiotów.

Nie znajdują potwierdzenia w faktach nasze rzekome obawy dotyczące trwania etatu nowego dyrektora, gdyż funkcja ta ma być kadencyjna. Kontrakt podpisany ma być, zgodnie z naszą wiedzą, na 3, 5 lub 7 lat na podstawie opracowanego planu rozwoju instytucji. Jednocześnie jesteśmy świadomi, jak ważna jest partycypacja społeczna, która, aby działała, wymaga odpowiedniego wdrażania, uświadamiania i przygotowania. To długotrwały proces, w którym chcemy uczestniczyć, a nie spalić go na panewce partycypacji pozornej, przeprowadzonej dla samego jej przeprowadzenia.

Jesteśmy przekonani, że model zarządzania programowo-artystycznego, który zaproponował Rafał Koziński, przyczyni się także do umocnienia profilu partycypacyjnego naszej instytucji.

Lista podpisanych pracowniczek i pracowników w kolejności alfabetycznej:

1. Adamczyk Daniel
2. Adamiec Piotr
3. Arcisz Krystyna
4. Artemiuk – Kozińska Maria
5. Bakiera Anna
6. Barej Katarzyna
7. Bartkiewicz Małgorzata
8. Bartnik- Daniel Katarzyna
9. Białkowski Piotr
10. Chabros Monika
11. Chabros Mariusz