Udostępnij:
Dzięki warsztatom umiejętności pokazujemy różnorodność kulturową miasta, a ucząc się o sobie i od siebie czynimy nasz świat bogatszym.
Jeżeli chcesz nauczyć się piosenki romskiej czy bułgarskiej, posłuchać pieśni prawosławnych albo poznać tajniki medytacji buddyjskiej, zapraszamy na warsztaty umiejętności w ramach festiwalu Wielokulturowy Lublin.
- godz. 12.00: piosenka żydowska / Synagoga Cherwa Nosim, ul. Lubartowska 10 W czasie warsztatów uczestnicy poznają popularne melodie żydowskie. Nie zabraknie także opowiastek, anegdot i dowcipów w wykonaniu Moniki Chrząstowskiej-Zwierzchowskiej, przy akompaniamencie Teresy Wrońskiej.
Monika Chrząstowska-Zwierzchowska – aktorka teatralna i filmowa. Związana z Teatrem Żydowskim w Warszawie. Współpracowała również z Teatrem Rozrywki w Chorzowie, Teatrem na Targówku w Warszawie oraz Teatrem Telewizji.
Teresa Wrońska – pianistka, kompozytor, aranżer. Od 1983 kierownik muzyczny Teatru Żydowskiego w Warszawie - .godz. 12.00, 16.00: medytacja buddyjska z Jackiem Miśniakiewiczem / Sala Prób nr 3 Centrum Kultury w Lublinie
Kontakt z naturą sam w sobie daje nam możliwość dogłębnej regeneracji organizmu, wypoczynku oraz odreagowania skutków stresu. Za pomocą technik wizualizacyjnych , medytacji możemy wykorzystać lecznicze właściwości elementu ziemi, wody, ognia, powietrza i przestrzeni w celu przywrócenia równowagi psychofizycznej przekonamy się poczas 1,5- godzinnego warsztatu. Uczestnikom zalecamy swobodny, wygodny strój.
prowadzenie: Jacek Miśniakiewicz – opat Zangdokpalri Sangha – społeczności buddyzmu tybetańskiego w Lublinie. - godz. 13.00: kuchnia żydowska z Beatą Mintzberg / Jeszywas Chachmej Lublin/ ul. Lubartowska 85
Na rozwój kuchni żydowskiej wpłynęło wiele czynników: warunki klimatyczne i gospodarcze, przemieszczenie się ludności i nawyki żywieniowe w krajach diaspory. W kuchni Żydów sefardyjskich (tzn. wschodnich) prym wiodą wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy korzenne, oliwa, ryż warzywa strączkowe oraz jagnięcina i baranina. W sztuce kulinarnej Żydów aszkenazyjskich (zachodnich) przeważają wołowina i jarzyny. Oprócz tych dwóch nurtów istnieją kuchnie regionalne naznaczone wpływami np. słowiańskimi (kwaszone ogórki, buraki). Różnorodność smaków i kulinarnej fantazji nie może wyjść poza ścisłe ramy religijnych przykazań dotyczących jedzenia czyli kaszrutu.
prowadzenie: Beata Mintzberg, autorka przepisownika „Poczuj Miętę w Kuchni” Wielokrotnie prowadziła warsztaty kulinarne z kuchni żydowskiej, m in.: na Festiwalu Singera. Przygotowywała świąteczne sedery oraz szabatowe kolacje dla Ec Chaim synagogi postępowej w Warszawie. - godz. 14.30: wycinanka żydowska z Joanną Matyjasek / Jeszywas Chachmej Lublin, ul. Lubartowska 85
Wycinanka żydowska narodziła się w XIV wieku. Wtedy rabin Shem-Tov ben Itzhak ben Ardutiel pisząc „Wojnę pióra z nożyczkami” w pewną wyjątkowo mroźną noc, gdy zamarzł mu atrament, zaczął wycinać litery. Technika ta była szczególnie popularna w XVIII i XIX wieku zarówno wśród Aszkenazyjczyków jak i Sefardyjczyków i służyła przede wszystkim do celów religijnych.
prowadzenie: Joanna Matyjasek – swoją przygodę z wycinanką żydowską, zafascynowana jej niepowtarzalnym charakterem rozpoczęła pod okiem Moniki Krajewskiej, znanej artystki żydowskiej. - godz. 16.30: warsztaty piosenki romskiej z Sesil Sendi Krzyżanowską / Sala Czarna Centrum Kultury w Lublinie
Uczestnicy warsztatów poznają melodykę piosenek romskich oraz nauczą się kilku z nich.
Sesil Sendi Krzyżanowska – wokalistka specjalizująca się w tradycyjnym śpiewie cygańskim, instruktor tańca cygańskiego, absolwentka Wydziału Prawa i Administracji UMCS w Lublinie, wiceprezes stowarzyszenia „Nova Roma”. Pochodzi z romskiej rodziny artystycznej. Związana z zespołem „Terno” i „ Nova Roma” , w którym już jako nastolatka pobierała lekcje śpiewu i tańca od znakomitych artystów sceny romskiej z Sankt Petersburga – Maszy Wingielewskiej, Rady Szczukin. Koncertowała w Polsce i za granicą. - godz. 17.30: warsztaty piosenki bułgarskiej z Dimką Savovą / Sala Czarna Centrum Kultury w Lublinie
Uczestnicy nauczą się kilka charakterystycznych pieśni z różnych regionów Bułgarii.
dr Dimka Savova – wykładowca jęz. serbskiego i bułgarskiego Uniwersytetu Sofijskiego im. św. Klemensa Ohrydzkiego. Od 2016 r. jest lektor języka i kultury bułgarskiej UMCS w Lublinie. Członkini trzech zespołów bułgarskich pieśni ludowych: „Ilinden”, „Zornica” oraz „Czemerika”. Prowadziła studenckie zespoły śpiewu bułgarskiego na Uniwersytecie w Zagrzebiu (2011–12), a od 2016 roku – na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.
Ceny biletów
wstęp wolny
Kasa Centrum Kultury
Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.
tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209
Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl
Bilety dostępne także online
Miejsce
Centrum Kultury, przestrzenie Lublina
Kontakt
Pracownia Słowa - Studium Kultury
e-mail: a.krawczyk@ck.lublin.pl
tel: 81 466 61 51