Lubliner cymes: Kuchnia Żydów włoskich – spotkanie kulinarne z Bartkiem Kieżunem
Lubliner cymes: Kuchnia Żydów włoskich – spotkanie kulinarne z Bartkiem Kieżunem
Podczas tych wyjątkowych warsztatów kulinarnych Bartek Kieżun, znany ekspert na co dzień zajmujący się kuchnią śródziemnomorską, przybliży nam różnorodność kuchni Żydów włoskich. Spotkanie będzie świetną okazją do poznania tradycyjnych przepisów oraz związków kulturowych Włoch i żydowskiej diaspory.
Podczas warsztatów „Kuchnia Żydów włoskich” Bartek Kieżun opowie o unikalnych daniach, które powstały na styku kultur włoskiej i żydowskiej. Uczestnicy będą mieli okazję poznać tradycyjne potrawy, m.in. Concia di zucchine, Caponata czy Pizzarelle, ich historię oraz znaczenie w żydowskiej i włoskiej kulturze. To wyjątkowa okazja, aby poznać smaki, które przez wieki kształtowały kulinarną mapę Włoch i zrozumieć, jak kuchnia może być pomostem między różnymi tradycjami i społecznościami.
Bartek Kieżun, znany również jako Krakowski Makaroniarz, to ceniony dziennikarz kulinarny, autor książek, bloger, fotograf i podróżnik, który swoją pasję do kuchni śródziemnomorskiej zamienił w zawodową ścieżkę. Jego książki, takie jak „Italia do zjedzenia” czy „Jerozolima do zjedzenia”, zdobyły liczne nagrody. Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu, Newsweeku i Wysokich Obcasach. Jest absolwentem Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie, dwukrotnym zdobywcą Nagrody Magellana, czterokrotnym laureatem prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas w Warszawie.
Ceny biletów
Kasa Centrum Kultury
Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.
tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209
Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl
Bilety dostępne także online
Zapisy:
w kasie CK oraz na adres: kasa@ck.lublin.pl
Miejsce
ul. Rynek 10
Zobacz wskazówki dojazdu