Zrobiły zawrotną karierę za oceanem, a choć pochodzą najprawdopodobniej z XVII wiecznego Krakowa, to dopiero w ostatnich latach zawojowały także ulice polskich miast – mowa oczywiście o bajglach. I to właśnie te drożdżowe wypieki będą gwiazdami naszych kulinarnych warsztatów.
Te parzone w gorącej wodzie, jeszcze przed pieczeniem, pyszności nadziewać będziemy podczas naszych śniadaniowych zajęć, własnoręcznie wykonaną pastą – klasyczną żydowską jajeczną i jogurtowym serkiem labneh. A żeby było kolorowo na naszych stołach nie zabraknie także kojarzących się z Izraelem owoców granatu i słodkiego mango. I nie, nie musicie jechać na Manhattan żeby spróbować najlepszych bajgli na świecie – wystarczy przyjść do restauracji Mandragora! Na marginesie warto jeszcze wspomnieć, że w 1927 r. to właśnie z Lublina wyemigrował piekarz Henryk Lender, który po przybyciu do New Haven w stanie Connecticut (USA), założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem.
Jako, że lato daje nam wszystkim popalić, w drugiej części naszych warsztatów przygotujemy własnoręcznie lody, ale nie takie zwykłe, które spotkać można w większości cukierni, ale o smaku zakręconej lemonany – czyli orzeźwiającej izraelskiej lemoniady z miętą. A, że deserów nigdy dość, na koniec usmażymy jeszcze tosty francuskie z pachnącej chałki z miodem i owocami.
Gospodyniami, pachnących miętą i słodkimi owocami śniadaniowych warsztatów kuchni żydowskiej, będą: Izabela Kozłowska-Dechnik – właścicielka żydowskiej restauracji Mandragora w Lublinie i Etel Szyc – dyrektorka Lubliner Festival.
Warsztaty przeznaczone dla dzieci od 6. roku życia
Ceny biletów
Kasa Centrum Kultury
Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.
tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209
Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl
Bilety dostępne także online
Zapisy:
kasa@ck.lublin.pl
Miejsce
ul. Rynek 10
Zobacz wskazówki dojazdu
Wydarzenie dostępne także online:
Warsztaty dla dzieci od 7. roku życia