Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna – wirtualna podróż. Prezentacja multimedialna i spotkanie z Tamarą Sztymą
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna – wirtualna podróż. Prezentacja multimedialna i spotkanie z Tamarą Sztymą
Podczas spotkania zaprosimy uczestników do zapoznania się z bogactwem i specyfiką żydowskiej kultury kulinarnej.
Kuchnia żydowska to właściwie wiele różnych kuchni. Mieszkając w różnych krajach i regionach, Żydzi przyrządzali swoje potrawy z lokalnych składników i stosowali typowe dla danego miejsca techniki gotowania. Jednocześnie jednak wszędzie, niezależnie od miejsca, gotowali według tych samych zasad koszerności oraz przyrządzali tradycyjne symboliczne potrawy na swoje święta religijne. W pierwszej części spotkania opowiemy o kuchni Żydów aszkenazyjskich czyli tych, którzy od średniowiecza osiedlali się najpierw w Europie Zachodniej, następnie zaś – w Środkowo-Wschodniej: ich kuchnia, związana z chłodnym klimatem, opiera się na ciężkich, tłustych produktach. Druga część dedykowana będzie kuchni Żydów sefardyjskich, których kolebką był Półwysep Iberyjski, oraz Żydów mizrachijskich, od starożytności żyjących w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej: ich jedzenie związane jest z ciepłym klimatem oraz obfitością świeżych warzyw i owoców.
Prezentację poprowadzi Tamara Sztyma, współkuratorka prezentowanej w ubiegłym roku w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN wystawy „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”.
Wydarzenie odbywa się w ramach Europejskiej Stolicy Młodzieży 2023.
Ceny biletów
Kasa Centrum Kultury
Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.
tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209
Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl
Bilety dostępne także online