Przejdź do treści
Rezerwat Dzikich Dzieci

Słowiańskie podpłomyki – warsztat kulinarny

15:00 - 09.09.2018 - Rezerwat Dzikich Dzieci - wstęp wolny - więcej
Rezerwat Dzikich Dzieci

Słowiańskie podpłomyki – warsztat kulinarny

15:00 - 09.09.2018 - wstęp wolny - więcej

Podczas warsztatów czeka nas prezentacja, pieczenie i degustacja tradycyjnych wypieków słowiańskich – podpłomyków, ze zbóż charakterystycznych dla naszego regionu (pszenica, żyto, orkisz, owies, gryka, proso). Podpłomyki to polska nazwa dla najstarszej znanej formy pieczywa. Podejrzewa się, że tego typu przaśne pieczywo – cienkie placki z mąki bez zakwasu, drożdży ani innych spulchniaczy wypiekane były już 15 tys. lat p.n.e. Cienki chleb zrobiony z mąki, wody i soli był niegdyś pieczony na kamieniach nad ogniskiem. Tradycyjne podpłomyki pieczone są na metalowej blasze położonej na palenisku. Podpłomyk wygląda jak pita, ale jest dużo cieńszy i chrupiący. Można je jeść zamiast pieczywa, jak w czasach, kiedy był to jedyny chleb jedzony na terenach Polski.

prowadzenie: Joanna Dominika Belzyt, Olga Sylwia Zdybel

Ceny biletów

wstęp wolny

Kasa Centrum Kultury

Aktualne godziny pracy kasy znajdują się w zakładce Kontakt.

tel: 81 466 61 40
oraz: 728 474 209

Kontakt mailowy:
kasa@ck.lublin.pl

Bilety dostępne także online

Miejsce

Rezerwat Dzikich Dzieci

ul. Dolna Panny Marii 8
20-010 Lublin

Zobacz wskazówki dojazdu

Kontakt

Pracownia Sztuczka

e-mail: sztuczka@ck.lublin.pl
tel: 81 466 61 47

Słowiańskie podpłomyki – warsztat kulinarny

09-09-2018 - wstęp wolny - więcej

Akceptuje postanowienia regulaminu.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl